+48 71 717 37 61

Właściciele domów, którzy ogrzewają je za pomocą kominka używając do tego drewna opałowego, muszą wiedzieć, że nie tylko wybór właściwego gatunku ma znaczenie, ale także właściwe przechowywanie drewna. Sezonowanie drewna powinno odbywać się w odpowiednich warunkach. Jest to szczególnie istotne w przypadku dużych zapasów materiału opałowego.

W pierwszej kolejności drewno opałowe trzeba porąbać na gotowe do użytku szczapy. Kawałki drew należy poukładać w taki sposób, aby pomiędzy pojedynczymi szczapami, był odpowiedni przepływ powietrza. Drewno najlepiej przechowywać w specjalnie przygotowanym do tego miejscu w drewutni lub pod wiatą. Dobrze jest mieć pomysł, wówczas może okazać się to dodatkowym elementem dekoracyjnym ogrodu.

Zobacz: Jak wykorzystać drewno jako ozdobę? – drewniane pieńki i plastry boho

To co istotne miejsce musi być zarazem suche i zapewniać stały dostęp powietrza – nie powinno się składować drewna w zamkniętych pomieszczeniach, ponieważ w niedługim czasie pojawi się na nim pleśń. Sposobem może być też usypanie luźnego stosu, i zabezpieczenie go przed opadami. Istotne jest oznakowanie drewna z  różnych okresów, aby wiedzieć na jakim etapie schnięcia jest dana partia.

DLACZEGO ISTOTNE JEST DOBRE PRZYGOTOWANIE DREWNA?

Na wydajne korzystanie z kominka, niemały wpływ ma suchość drewna. Świeże i mokre szczapy dają dużą mniej ciepła, ponieważ energia podczas spalania w pierwszej kolejności jest zużywana na odparowanie nadmiaru nagromadzonej wody. Co więcej podczas spalania w niskiej temperaturze powstaje sadza i inne gazy organiczne, które pod postacią smolistej sadzy, gromadzą się na ściankach kominka. Skutkiem tego jest krótsza zdatność użytkowa wkładów kominowych.

Wskazane jest, aby drewno opałowe do kominka lub pieca było wcześniej sezonowane. O okresie w jakim powinno się to robić decyduje rodzaj drewna, ponieważ ze względu na zróżnicowaną strukturę, poszczególne gatunki potrzebują inną ilość czasu na wysuszenie – jest to przedział od 1roku do 3 lat. Właściwie przygotowane, a więc wysuszone drewno oddaje znacznie więcej ciepła – około 30-40%.

Zobacz: Jaką wilgotność powinno posiadać drewno do wędzenia?

W naszej firmie mogą się Państwo zaopatrzyć w drewno kominkowe zarówno suche, jak i podsuszane. Oferujemy miękkie drewno brzozowe oraz twarde gatunki jak grab, akacja, jesion, dąb czy buk. Drzewo suche najlepiej przechowywać w pobliżu domu, aby było w zasięgu ręki kiedy zajdzie potrzeba rozpalenia kominka.

Kategorie: Baza wiedzy

Pozycjonowanie Wrocław SEO: Seo LTB - pozycjonowanie stron www