+48 71 717 37 61

DREWNO OPAŁOWE DO KOMINKA I JEGO SZCZEGÓLNE WŁAŚCIWOŚCI

Jeśli jesteśmy szczęśliwymi posiadaczami kominka i stoimy przed wyborem drewna opalowego, musimy poznać kilka istotnych właściwości, które warto wziąć pod uwagę przed dokonaniem zakupu. Są to gęstość drewna kominkowgo, jego łupliwość, grubość kory, czas potrzebny na wyschnięcie oraz stopień wysuszenia. Cechy te mają wpływ na moc otrzymywanego ciepła, wielkość płomieni, iskrzenie oraz ilość dymu jaka pojawia się podczas spalania.

KALORYCZNOŚĆ DOBREGO DREWNA KOMINKOWEGO

Kaloryczność drewna to jedna z najważniejszych cech decydująca o jego wydajności. Na wartość opałową wpływa gęstość drewna suchego. Spalaniu twardych gatunków towarzyszy niewielki płomień, który jednak oddaje dużo ciepła i jednocześnie zapewnia dłuższy czas spalania.  To z kolei sprawia, że nie trzeba zbyt często dorzucać kolejnych szczap, to sprawia że mimo większej ceny, w ostatecznym rozliczeniu okazuje się być bardziej ekonomiczne. Co więcej przygotowany zapas na sezon zimowy nie potrzebuje tak dużo miejsca, niż w przypadku drewna miękkiego, którego siłą rzeczy trzeba zakupić więcej.

KORA I ŁUPLIWOŚĆ DREWNA OPAŁOWEGO

Właściwości paliwowe kory są mniejsze niż samego drewna, w związku z czym naturalne jest, że duża jej ilość obniża wartość opałową drewna. Z tej przyczyny decydując się na drewno, które posiada grubą korę, trzeba zrobić większy jego zapas. Różnice zawartości kory między różnymi gatunkami drzew są dość znaczące. Podpowiadamy, że np. buk i grab posiadają małą ilość kory, ok 7%. Natomiast w przypadku dębu lub akacji jej ilość jest znacznie większa i wynosi około 23%. Warto wiedzieć, że dodatkową wadą zgrubiałej i spękanej kory jest również to, że często staje się kryjówką dla owadów, piasku i trocin.

Zobacz rodzaje i cennik naszego drewna kominkowego we Wrocławiu:

Łupliwość to cecha, na którą trzeba zwrócić uwagę w sytuacji, gdy zachodzi konieczność samodzielnego porąbania drewna. W takim przypadku lepiej zdecydować się na drewno miękkie, jak np. buk lub brzoza, unikać natomiast twardych gatunków jak dąb lub grab. Jednak można zakupić drewno w postaci szczap, wówczas cecha ta jest bez znaczenia.

SUCHOŚĆ I GĘSTOŚĆ DREWNA

Drewno mokre nie nadaje się jako opał kominkowy, ponieważ podczas spalania wytwarza dużo dymu, i daje dużo mniej ciepła niż powinno.  Dzieje się tak ponieważ energia przenoszona jest na odparowanie wody. Właśnie z tego powodu, tak dużą wagę przykłada się do stopnia wysuszenia drewna, tutaj z kolei znaczenie ma tempo przesychania. Proces suszenia zwany sezonowaniem jest inny dla poszczególnych gatunków. Niektóre z nich mimo niedużej zawartości wody, potrzebują dłuższego czasu schnięcia, co jest spowodowane ich specyficzną budową i strukturą. Różnica pomiędzy gatunkami są dość duże. Do szybkoschnących drzew należy brzoza, która potrzebuje zaledwie kilkunastu miesięcy. Za to w przypadku dębu, który posiada szereg zalet i wysoką kaloryczność, czas potrzebny na sezonowanie jest znacznie dłuższy i wynosi około 3 lat.

Zasadniczą cechą drewna decydującą o jego kaloryczności, a tym samym zdatności opałowej jest gęstość drewna, która wyraża się w kg na jednostkę objętości. Trzeba wiedzieć, że jest to wartość zmienna, ponieważ zależy od zawartości wody, dlatego porównywanie gęstości najlepiej dokonywać na drewnie powietrznie lub całkowicie suchym. Gęstość drewna jest inna nie tylko dla poszczególnych gatunków, różnice można zauważyć nawet w przypadku tego samego rodzaju drzewna. Spowodowane to jest tym, że na gęstość drewna wpływa również zawartość twardzieli i bielu, wiek drzewa, a nawet warunki w jakich rosło.

Kategorie: Baza wiedzy

Pozycjonowanie Wrocław SEO: Seo LTB - pozycjonowanie stron www