Dobre drewno liściaste do wędzenia potraw we Wrocławiu
Drewno opałowe z suchych drzew liściastych to nie tylko dobry materiał na palenie w kominku. Jeśli posiadasz domową wędzarnię i chcesz uzyskać smaczne, aromatyczne wędliny wędzone, nasze drewno brzozowe, bukowe, dębowe i klonowe doskonale sprawdzi się do tego celu. Jak wybierać drewno do wędzenia, czym się kierować i jak rodzaj drzewa może wpływać na smak przygotowanych wędzonek?
W naszym składzie zakupisz drewno opałowe do kominka i wędzenia: Dąb, grab.
Jakie drewno do wędzarni wybrać we Wrocławiu?
Specjaliści wędzenia mięs, serów i owoców morza mają swoje sprawdzone, nietypowe kombinacje rodzajów mięsa ze specyficznym rodzajem drewna. Ich zdaniem w procesie wędzenia znaczenie będzie miało nie tylko to, czy drewno było odpowiednio wysuszone i oczyszczone z kory, ale też to jaki rodzaj drewna został do wędzenia wybrany.
Jak drewno wpływa na smak wędzonych potraw?
Dym wydobywający się podczas spalania drewna w wędzarni będzie miał bezpośredni wpływ na to, jak będą smakowały uwędzone produkty, dlatego warto odpowiednio wcześniej sprawdzić który rodzaj drewna będzie do planowanego wędzenia najbardziej odpowiedni.

