Jak drewno wpływa na smak wędzonych potraw?
Dym wydobywający się podczas spalania drewna w wędzarni będzie miał bezpośredni wpływ na to, jak będą smakowały uwędzone produkty, dlatego warto odpowiednio wcześniej sprawdzić który rodzaj drewna będzie do planowanego wędzenia najbardziej odpowiedni.
Jednym z polecanych i często wykorzystywanych typów drewna jest to pochodzące z drzewek owocowych, zapewniające słodkawy posmak mięsa i doskonale komplementujące walory mięsa wędzonego.
Drewno do wędzenia z drzew owocowych
Jabłonki sprawdzają się najlepiej w połączeniu z drobiem, podczas gdy drewno wiśniowe pasuje do mięs
ciemnych. Drzewo z winorośli sprawdzi się do wędzenia ryb i drobiu, nadając im owocowy smak, a orzech sprawdzi się, jeśli chcemy osiągnąć nieco cierpkie, ale wyjątkowo smaczne wędliny pasujące jako przekąska do alkoholi.
Dobrym pomysłem na drewno do wędzarni będzie także klon, jesion (polecany szczególnie do dziczyzny), akacja, buk oraz dąb, którego dym nadaje mięsu nieco miodowy, głęboki i złożony smak.